Momentofood Hemsidan Blog Billiga konserver för dig som tycker om hållbar och fräsch mat

Billiga konserver för dig som tycker om hållbar och fräsch mat

Som med all matlagning går det trender i allt. Just nu är det inne med billiga och hållbara konserver.

Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under väldigt lång tid, ofta mer än ett år. De tål obekväma transporter och kan till och med förvaras i rumstemperatur utan att innehållet tar någon skada. Det är därför smidigt med denna typ av förpackning då du kan ta med dem och bruka dem effektivt vart du än vill. Vi berättar mer om billiga konserver.

Håller oerhört länge

Alla förpackade livsmedel, med några få undantag, måste märkas med bäst före-datum enligt lag. Tillverkaren av billiga konserver eller den som förpackar livsmedlet ansvarar för hur lång tänkbar hållbarhet livsmedlet har. Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, ofta mer än ett år. Använder man en utgången burk gäller det att man luktar, smakar och kollar utseendet på innehållet. Är livsmedlet bra finns ingen anledning att kasta det. Kontrollera att burken är oskadad och i gott skick invändigt. Efter öppnandet är livsmedlet som vilken annan färskvara som helst.

Lättlagat med konserver

Konserver som krossade tomater och blandade bönor är alltid bra att ha hemma. Det är grunden till många snabba och billiga maträtter. Med andra konserver såsom champinjoner, kantareller, murklor, bönor och sparris kan du utveckla dina maträtter på flera sätt. Veganska rätter eller andra, spelar ingen roll, det finns konserver för alla smaker. Några konserver som alltid är bra att ha hemma är exempelvis bönor på burk. Kikärtor, kidneybönor, bönor garbanzo… de flesta mataffärer har ett stort utbud av konserverade bönor. Ett mättande och näringsrikt alternativ till kött när du slänger ihop en sallad eller gör en pastasås. De har låg fetthalt och högt proteininnehåll. För att få i dig fullvärdigt protein är det bra att kombinera baljväxter med spannmål. Gör gärna en hummus eller annan bönpastej och bre på mackan. Ett annat basalternativ som är bra att ha är krossade tomater. När tomater konserveras är de nyskördade och mogna, vilket ofta ger en bättre tomatsmak än färska tomat som färdats långt. Dessutom innehåller burktomater mer av den potenta antioxidanten lykopen än färska tomater, som tas upp lättare av kroppen vid uppvärmning. Burktomater är faktiskt nyttigare än färska tomater när det gäller just detta. Kroppen använder ämnet för att motverka sjukdomar som bröst-, matstrups- och prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Tomater innehåller även karoten, som hjälper till att stärka immunförsvaret. En mixad soppa på krossade tomater och lite grädde, toppat med pesto och mozzarella går aldrig av för hackor. Avslutningsvis är det värt att lyfta kokosmjölk eller kokosgrädde. I väldigt många maträtter går grädde och mjölk att byta ut mot det nyttigare alternativet kokosmjölk. Det är krämigt, gott och dessutom laktosfritt för den med känslig mage. En enkel soppa med grönsaker, lättkokade linser, kokosmjölk och saffran värmer både kropp och själ. Kokosmjölk är rik på bland annat kalium, järn, magnesium och fosfor. På de flesta burkar framgår hur stor andel av innehållet som kommer av kokosnöt och hur mycket vatten som är tillsatt.

Related Post