Momentofood Hemsidan Blog Kom ihåg att ansöka om ESTA innan du flyger

Kom ihåg att ansöka om ESTA innan du flyger

Inte är det vem som helst som kan resa till USA närhelst han eller hon känner för det. Faktum är att särskilda resetillstånd krävs för att komma in i landet. Därtill måste du vara vaccinerad mot Covid-19 och ha tagit ett PCR-test som visar att du inte har smittats av viruset. I den här guiden ska vi specifikt lägga fokus på resetillståndet och vilka tillstånd som du behöver för att kunna resa till USA.

 

Vem är det som kommer att gynnas av ett ESTA resetillstånd?

 

Ett ESTA resetillstånd är till för de som bor i ett land inom Visa Waiver Programmet. Lyckligtvis nog är Sverige ett av dessa länder, och du som svensk medborgare kan därför ansöka om ett ESTA hos bland annat www.esta.se. Du gynnas även av ett ESTA resetillstånd om du specifikt har planer på att åka till USA i turismsyfte eller för en kort affärsresa.

 

Med ett ESTA kan du besöka USA, Kanada eller Mexiko i 90 dagar, men inte mer än så. Vi menar då 90 dagar sammanlagt, så du kan till exempel inte åka till Kanada i tre månader för att sedan omedelbart åka till USA i tre månader.

 

Elektroniskt resetillstånd i två år

 

ESTA är inte fysiskt, utan elektroniskt: någonting som du säkerligen kommer att uppskatta. Det är passnummerkopplat, så när du anländer på flygplatsen är det lätt att skanna ditt pass och att se att just du har ett resetillstånd som fungerar. Du kan dra nytta av ditt ESTA i upp till två år, men kom ihåg att detta inte gäller om ditt pass löper ut tidigare än så. När allt kommer till kritan är ett ESTA resetillstånd ditt bevis på att du får lov att resa till USA.

 

Arbete och pluggande: det krävs ett visum

 

Det är inte alltid så att ett ESTA kommer att vara nog beroende på vad ditt resesyfte är. Vi talade tidigare om att du kan vistas i USA i 90 dagar med ett ESTA, men hur blir det då för personer som vill arbeta eller studera i USA och då med största sannolikhet kommer att befinna sig i landet under en längre tid? Det är här som ett visum kommer in i bilden. Om du redan har ett visum behöver du inte ansöka om ett ESTA – och om du ska stanna i USA i mer än 90 dagar och du inte än har ett visum är det dags att ansöka om detta.

Related Post